Slaapoefentherapie / Kinderslaapoefentherapie

Eén op de drie Nederlanders is ontevreden over de slaap, en 7 tot 8 procent heeft een slaapstoornis. Aanhoudende slaapproblemen kunnen leiden tot moeilijkheden met het functioneren overdag. Op korte termijn kan er o.a. prikkelbaarheid, neerslachtigheid, hoge spierspanning en vermoeidheid ontstaan; op lange termijn kan dit o.a. leiden tot depressie, verminderde kwaliteit van leven, verminderde werking van ons immuunsysteem, overgewicht en problemen in het verkeer of werk.

U kunt problemen ervaren bij het inslapen, moeite hebben met doorslapen of te vroeg wakker worden. Dit kan ook gecombineerd voorkomen. Er is dan sprake van gestoorde slaapkwaliteit.

Slaapproblemen kunnen op zichzelf voorkomen als primair probleem, waarbij geen lichamelijke of psychologische oorzaak bekend is. Het kan ook secundair voorkomen waarbij er een samenhang is tussen slecht slapen en een ander probleem, welke lichamelijk of psychisch kan zijn.

Ada en Stéphanie zijn wetenschappelijk opgeleid en aangesloten bij Het Landelijk Netwerk Slaapoefentherapeuten. Stéphanie is tevens kinderslaapoefentherapeut. Voor slaaphulpmiddelen als kussens en matrassen hebben wij een samenwerkingsverband met Ligwijzer.

Behandeling slaapproblemen

De behandeling van slaapproblemen bestaat uit:

  1. Slaapeducatie: inzicht in eigen slaappatroon en uitleg slaapfasen; uitleg over (gevolgen van) slaapmedicatie en melatonine en de biologische klok.
  2. Slaapadviezen, waaronder adviezen over beweging, ontspanning, omgeving en indien nodig voeding en alcohol.
  3. Gedragstherapeutische technieken, waarbij een positieve associatie tussen slaap en slaapomgeving kan worden hersteld en het bewustworden van negatief denken over slaap kan veranderen.
  4. Ontspanningsoefeningen, waaronder haptonomie, Jacobson, ademhalingsoefeningen, mindfullness, visualisatie, grounding en bewegen.

Aan het eind van de behandeling kunt u de geleerde technieken toepassen in het dagelijks leven. U heeft dan inzicht in deze technieken om het verder te verbeteren en terugkeer van klachten te voorkomen.

Slaapoefentherapie kinderen

Bij kinderen is de behandeling anders dan bij volwassenen, omdat we hierbij de ouders betrekken en het niveau van de behandeling aangepast is aan kinderen. Slaapkwantiteit is bij kinderen belangrijker dan slaapkwaliteit, terwijl dit bij volwassenen juist andersom is.

Kinderslaapoefentherapie beslaat de leeftijd van 0 tot 18 jaar, dus ook pubers. Daarnaast kunnen ouders van jonge kinderen zelf ook slaapproblemen ervaren, voor wie wij ook behandelmogelijkheden hebben.